Foodsector
Lysichiton americanus
KOM23010
  • rapport
    Wageningen UR Food & Biobased Research
    2013

    Geïnduceerde afbraak residuen op fruit : nieuwe technieken 2012

    Supermarkten stellen steeds strengere eisen aan de aanwezigheid van residuen op groente en fruit. Telers kunnen hieraan voldoen door bijvoorbeeld producten voor directe afzet niet te behandelen met houdbaarheid verlengde middelen. Voor producten met een langere bewaarduur (hardfruit) is chemische bestrijding vaak nog het enige midd el. Dit motiveert onderzoek naar een snelle en eenvoudige techniek die op het product aanwezige residuen zover afbreekt of verwijderd dat de restwaarde aan de eisen van de retailers voldoet.

  • rapport
    Rapport / Wageningen UR Food & Biobased Research 1393.
    2013

    Geïnduceerde afbraak residuen op fruit : nieuwe technieken 2012 : eindrapportage

    Supermarkten stellen steeds strengere eisen aan de aanwezigheid van residuen op groente en fruit. Telers kunnen hieraan voldoen door bijvoorbeeld producten voor directe afzet niet te behandelen met houdbaarheid verlengde middelen. Voor producten met een langere bewaarduur (hardfruit) is chemische bestrijding vaak nog het enige midd el. Dit motiveert onderzoek naar een snelle en eenvoudige techniek die op het product aanwezige residuen zover afbreekt of verwijderd dat de restwaarde aan de eisen van de retailers voldoet.

  • artikel
    2019

    Digitale keurmeester voor groente en fruit

    Gearbox Innovations ontwikkelde een digitale keurmeester die vision-technologie met Artificial Intelligence combineert om 100% van de groente en het fruit te controleren op kwaliteit.

  • rapport
    Rapport / Wageningen UR Food & Biobased Research nr. 1308.
    2012

    Geïnduceerde afbraak residuen op fruit : nieuwe technieken 2011 : eindrapportage

    Een behandelingstap met het reducerend middel VAM-Residuce geeft reeds veelbelovende resultaten op het gebied van residuvermindering op appel en peer maar deze techniek vergt verdere optimalisatie om de supermarkten tegemoet te kunnen komen. De activiteiten binnen dit onderzoek hebben zich gericht op het verbeteren van deze behandelingstap met additionele technieken. In 2011 zijn voornamelijk de technieken “Koude Plasma” en “Geëlektrolyseerd water” getest op hun residu reducerend vermogen. De koude plasma techniek blijkt niet geschikt te zijn om het niveau van gewasbeschermingsmiddelen effectief op hardfruit te verlagen. De test met geëlektrolyseerd water gaf geen éénduidige residuvermindering aan op Elstar appelen. Literatuur geeft aan dat deze techniek residu reducerend vermogen bezit.

  • rapport
    Wageningen UR Food & Biobased Research
    2012

    Geïnduceerde afbraak residuen op fruit : nieuwe technieken 2011 : eindrapportage

    Een behandelingstap met het reducerend middel VAM-Residuce geeft reeds veelbelovende resultaten op het gebied van residuvermindering op appel en peer maar deze techniek vergt verdere optimalisatie om de supermarkten tegemoet te kunnen komen. De activiteiten binnen dit onderzoek hebben zich gericht op het verbeteren van deze behandelingstap met additionele technieken. In 2011 zijn voornamelijk de technieken “Koude Plasma” en “Geëlektrolyseerd water” getest op hun residu reducerend vermogen. De koude plasma techniek blijkt niet geschikt te zijn om het niveau van gewasbeschermingsmiddelen effectief op hardfruit te verlagen. De test met geëlektrolyseerd water gaf geen éénduidige residuvermindering aan op Elstar appelen. Literatuur geeft aan dat deze techniek residu reducerend vermogen bezit.

  • rapport
    Vinnova
    2010
  • rapport
    Vinnova
    2010
  • rapport
    Rapport / LEI 2016-004.
    2016

    Fruit 4.0: de vruchten van meer technologie : technologie-roadmap

    Modern fruit production is not possible without reliable and up-to-date information. In addition, developments of technologies in the field of the internet, sensors, drones and robotics are gaining momentum. Consequently, production is changing radically towards flexible, autonomous and demand-driven business processes, which integrate smoothly in the supply chain. We also refer to this transition as the fourth industrial revolution, or Industry 4.0. This report introduces a roadmap for automation and digitalisation in the fruit industry, which will allow this sector to profit from its own Fruit 4.0.

  • rapport
    LEI
    2016

    Fruit 4.0: de vruchten van meer technologie : technologie-roadmap

    Modern fruit production is not possible without reliable and up-to-date information. In addition, developments of technologies in the field of the internet, sensors, drones and robotics are gaining momentum. Consequently, production is changing radically towards flexible, autonomous and demand-driven business processes, which integrate smoothly in the supply chain. We also refer to this transition as the fourth industrial revolution, or Industry 4.0. This report introduces a roadmap for automation and digitalisation in the fruit industry, which will allow this sector to profit from its own Fruit 4.0.

  • rapport
    Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Directie Industrie & Handel
    2008

    Kansen in tuinbouwsector Kroatië en Servië : sectorrapportage Groente en Fruit in Kroatië en Groente, Fruit en Bloemen in Servië

    In opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft DLV Plant B.V. onderhavig rapport opgesteld. Dit rapport beschrijft de tuinbouwsector van Kroatië en Servië en de kansen die zij biedt voor de Nederlandse agribusiness worden beschreven. Dit zijn veelal vertegenwoordigers uit de tuinbouwsector of de periferie hiervan, zoals importeurs, exporteurs, producenten, investeerders en de toeleverende industrie. Voor Kroatië wordt de Groente- en Fruitsector belicht en voor Servië de Groente- Fruit- en Bloemensector

  • artikel
    Kennis online : Wageningen UR-onderzoek voor LNV 8 april: 7
    2011

    Ultrasone nevel houdt groente en fruit fris

    In supermarkten in Frankrijk en Duitsland staan ze al: nevelgeneratoren die versproducten als groenten en fruit omhullen in een feeërieke mist. ‘Consumenten vinden het geweldig’, zegt Jan Verschoor van Food & Biobased Research. ‘En dat zien de supermarkten terug in de verkoop. Maar minstens zo belangrijk is dat deze installaties groenten en fruit langer goed houden.’

  • overig
    Groen Kennisnet
    2017

    Dossier Nieuwe technieken plantenveredeling

    In de plantenveredeling vindt op dit moment zeer snelle innovatie plaats. Een deel van deze innovatie is onderdeel van een maatschappelijk debat. Dit dossier bevat lesmateriaal om nieuwe wetenschappelijke kennis en inzichten door te laten stromen naar verschillende niveaus in het Groene onderwijs. Ultiem doel is jongeren zodanig van kennis te voorzien dat zij zelf een goed onderbouwde mening kunnen formuleren over kansen en risico’s van gebruik van nieuwe technieken in de veredeling, en daarmee ook een bijdrage kunnen leveren aan genoemd maatschappelijk debat.

  • dossier
    Groen Kennisnet
    2017

    Dossier Nieuwe technieken plantenveredeling

    In de plantenveredeling vindt op dit moment zeer snelle innovatie plaats. Een deel van deze innovatie is onderdeel van een maatschappelijk debat. Dit dossier bevat lesmateriaal om nieuwe wetenschappelijke kennis en inzichten door te laten stromen naar drie niveaus in het Groene onderwijs. Ultiem doel is jongeren zodanig van kennis te voorzien dat zij zelf een goed onderbouwde mening kunnen formuleren over kansen en risico’s van gebruik van nieuwe technieken in de veredeling, en daarmee ook een bijdrage kunnen leveren aan genoemd maatschappelijk debat.

  • artikel
    Voedingsindustrie : vakblad 26 maart: 28 - 31
    2019

    Verpakken groente en fruit : aandacht voor het etiket

    Voorverpakte groente en fruit zijn niet meer weg te denken uit de supermarkt. Maar een verpakking is pas compleet als de juiste informatie erop staat. IQ Packing en Espera kunnen daardoor veel voor elkaar betekenen.

  • rapport
    LEI
    2007

    Ketenrendementen in de Nederlandse agribusiness: varkensvlees, zuivel, groente en fruit

    De afgelopen jaren is de vraag naar de positie van de agrarische producent in de voedselketen aan de orde gesteld wegens de concentratie in de detailhandel en in de voedingsmiddelenindustrie. Doel van dit onderzoek is het berekenen en analyseren van rendementen in de verschillende schakels van vier Nederlandse agroketens, te weten: zuivel, varkensvlees, groente en fruit. Het rapport heeft nieuwe op concrete cijfers gebaseerde inzichten over de rendementen in agroketens opgeleverd. Er is ruimte voor verbetering zoals blijkt uit de grote verschillen in rendementen tussen de bedrijven, in alle schakels van de vier onderzochte ketens. In recent years, the position of the agricultural producer in the food chain has been questioned due to the concentration in the retail trade and in the food industry. The aim of this study is to calculate and analyse the return on equity in different segments of four Dutch food supply chains, i.e.: dairy, pork, vegetables and fruit. The report provides new insights based on concrete figures about return on equity in food supply chains. There is substantial potential for improvement as is evident from the large differences in return on equity between the enterprises, in all segments of the four supply chains studied

  • factsheet
    Rijksoverheid
    2013

    Green Deal productie bioplastics uit groente-, fruit- en tuinafval

    Organisch afval kan worden vergist tot biogas en compost. Deze verwerkingswijze leidt tot eindproducten met een lage ecologische en economische waarde. Tijdens het afbraakproces ontstaan vetzuren die kunnen dienen als bouwsteen voor hoogwaardige producten, zoals bioplastic. Beoogd wordt het vergistingsproces van GFT zodanig te laten plaatsvinden dat in plaats van biogas bioplastic van het type Poly Hydroxy Alkanoaat (PHA) ontstaat. De uit GFT geproduceerde bioplastics zijn biologisch afbreekbaar. Partijen zijn van plan het bovenstaande proces te testen en in de praktijk ervaring op te doen door een proefinstallatie op te richten.

  • rapport
    Rapport / LEI. Domein 5, Ketens 5.07.05.
    2007

    Ketenrendementen in de Nederlandse agribusiness : varkensvlees, zuivel, groente en fruit

    De afgelopen jaren is de vraag naar de positie van de agrarische producent in de voedselketen aan de orde gesteld wegens de concentratie in de detailhandel en in de voedingsmiddelenindustrie. Doel van dit onderzoek is het berekenen en analyseren van rendementen in de verschillende schakels van vier Nederlandse agroketens, te weten: zuivel, varkensvlees, groente en fruit. Het rapport heeft nieuwe op concrete cijfers gebaseerde inzichten over de rendementen in agroketens opgeleverd. Er is ruimte voor verbetering zoals blijkt uit de grote verschillen in rendementen tussen de bedrijven, in alle schakels van de vier onderzochte ketens.

  • artikel
    Agroberichten Buitenland oktober
    2018

    Geperforeerde verpakking houdt fruit en groente langer vers : grensverleggers

    Een geperforeerde verpakking kan de versheid van groente en fruit flink verlengen. In de voedselketen gaat tot 50% van de versproducten verloren. In de strijd tegen deze voedselverspilling heeft PerfoTec een speciaal soort lasertechnologie op de markt gebracht voor verpakkingen van groenten en fruit.

  • overig
    WUR_staff repository
    2017
  • artikel
    BloembollenVisie 196: 23
    2010

    Sectorcommissie investeert in mijten en nieuwe technieken

    Jaarlijks besteedt de bloembollensector ruim 2,5 miljoen euro aan onderzoek. Meedere malen per jaar beoordeelt de Sectorcommissie Bloembollen de ingediende voorstellen. In dit artikel staan de projecten die onlangs door de Sectorcommissie zijn gehonoreerd.

1 2 3 ... 528