Project

Kennisverspreiding natuurlijke middelen t.b.v. duurzame veehouderij (KoM22010)

Bron foto: RuudMorijn, iStock (iStock licence)
Samenvatting
  • Projectstatus
    Afgerond
  • Regio
    Nederland
  • Thema
    Dierenwelzijn, diergezondheid, veehouderij
  • Projectregeling
    Kennis op maat
Meer informatie
Het doel van dit project, dat een verlenging van KoM20024 is, was: onderwijsmateriaal opzetten en uitwerken voor een rationeel gebruik van natuurlijke middelen in de veehouderij. Dit voor zowel Diergeneeskunde als Agrarische scholen. Met als ondersteuning kennis beschikbaar stellen via de kruiden Wiki van Groen Kennisnet en de (ge-update) stalboekjes.

De markt voor natuurlijke middelen is groeiende vanwege de grote behoefte aan dit soort middelen. Maar er wordt ook misbruik gemaakt van onwetendheid bij veehouders en dierenartsen door allerlei cowboys. Het is dus nodig om het kennisniveau bij (toekomstige) veehouders en dierenartsen te verhogen zodat ze een onderbouwde keuze kunnen maken welke middelen wel of juist niet te gebruiken.

De missie Gewaardeerd, gezond en veilig voedsel vraagt om een veehouderij gericht op gezonde, weerbare dieren als basis voor een veilig product met zo min mogelijk milieu impact. Dit betekent vermindering van residuen van diergeneesmiddelen, ook in verband met het voorkomen van antibioticaresistentie. Voor omwonenden en de veehouders zelf is ook vermindering van emissies zoals fijnstof en ammoniak van belang. Bij de dierlijke productie gaat het om optimale diergezondheid en dierwelzijn, zodat de noodzaak voor antibiotica wordt verminderd. Inzet van natuurlijke middelen kan bijdragen aan (darm)gezondheid, verbeteren van voer- en stikstofbenutting en de algehele weerbaarheid van het dier (waardoor minder antibiotica nodig is). Natuurlijke middelen kunnen met succes ingezet worden om ammoniakproductie in het dier te verminderen, ammoniakuitstoot vanuit de mest te verlagen en om methaanuitstoot bij herkauwers te reduceren. Bovendien zijn bepaalde natuurlijke middelen (adaptogenen) in staat het dier te ondersteunen bij (hitte-)stress en dragen zo breed bij aan dierwelzijn. Met natuurlijke middelen geproduceerd voedsel geeft minder milieu impact, minder residuen, betere bodemgezondheid, beter dierwelzijn en betere diergezondheid, en is passend bij de maatschappelijke vraag naar gewaardeerd, gezond en veilig voedsel. Dit past ook binnen de Europese ambities voor de Green Deal, Farm to Fork, Zero pollution en vermindering van gebruik van diergeneesmiddelen.

Wiki

Binnen dit KoM-project is de Wiki "Natuurlijke middelen voor dieren" aangevuld en vernieuwd. Het doel van deze Wiki is om kennis over natuurlijke middelen toegankelijk te maken voor iedereen in de veehouderij. Inhoudelijk richt deze Wiki zich vooral op kruiden en kruidenpreparaten en ander natuurlijke middelen zoals essentiële oliën, wieren en gisten, die op een natuurlijke manier de gezondheid van dieren ondersteunen. Deze wiki bevat o.a. een kruidendatabase met per kruid de werking, op welk orgaansysteem het inwerkt en de beschikbare commerciëlen middelen per diersoort. Er kan gezocht worden op kruid, preparaat, orgaansysteem en diersoort. De inhoud van de Stalboekjes voor landbouwhuisdieren is hier ook in een nieuw formaat beschikbaar. Algemene factsheets zijn beschikbaar om informatie te geven over verschillende groepen van natuurlijke middelen. Verder presenteert deze Wiki met trots lesmateriaal dat kan worden gebruikt door docenten voor studenten in het vakgebied van kruidengeneeskunde en natuurlijke veehouderij, of voor zelfstudie.