Nieuws

Nieuwe lectoren stellen zich voor op Groen Kennisnet

Urban Community Tuinieren - Natalie Shuttleworth via Shutterstock
Bron foto: Natalie Shuttleworth, Shutterstock (Shutterstock license)
Samenvatting
  • Onderwerp
    Groene Lectoraten
  • Interessant voor
    onderwijs en onderzoek
Bekijk de bronnen
Op de groene hogescholen wordt door de lectoren en hun teams nieuwe kennis ontwikkeld. De resultaten van deze onderzoeken vind je op de lectoratenpagina’s van Groen Kennisnet.

Wat is een lectoraat?

Een lector werkt niet alleen. De onderzoeken worden gezamenlijk in een kenniskring opgezet en uitgevoerd. Deze kenniskring bestaat uit een team van docent-onderzoekers die verbonden zijn aan dezelfde hogeschool, soms aangevuld met relaties uit de beroepspraktijk. Een lectoraat is dus méér dan alleen de lector.

Lectoraten op Groen Kennisnet

Het delen van actuele, praktijkgerichte kennis binnen het groene domein is waar Groen Kennisnet zich in specialiseert. Daarom bieden we alle lectoraten van de groene hogescholen – Aeres Hogeschool, HAS Green Academy, InHolland en Van Hall Larenstein – een plek aan op Groen Kennisnet om hun kennis te delen. Op deze pagina’s presenteren de lectoren zichzelf, publiceren ze informatie over de onderzoeksprogramma’s, en verschijnen de onderzoeksresultaten in de kennisbank.

De nieuwe lectoraten

Sinds de zomer van 2022 zijn er vier nieuwe lectoraten van start gegaan bij de groene hogescholen. Dit zijn de nieuwe lectoraten:

Eiwittransitie

Het lectoraat eiwittransitie bij Hogeschool Van Hall Larenstein richt zich op de verduurzaming van de voedselketen door de ontwikkeling van plantaardig eiwitrijk voedsel. Lector is Martina Sura.

Duurzame paardenhouderij en paardensport

Het lectoraat Duurzame paardenhouderij en paardensport slaat een brug geslagen wetenschap en praktijk. Centraal staat de vraag hoe de paardensector duurzaam ingericht en toekomstbestendig gemaakt kan worden, met aandacht voor dier, mens en milieu.

Nature-based River Management

Het lectoraat Nature-based River Management onderzoekt het beheer van de rivieren in Nederland, en hoe de kracht van de natuur daarbij effectief benut kan worden. Lector is Jantsje van Loon-Steensma.

Verdienvermogen voor natuurinclusieve landbouw

Het lectoraat ‘Verdienvermogen voor Natuurinclusieve Landbouw’ richt zich op de vraag hoe er in een ander samenspel tussen boeren, maatschappij en overheid nieuwe kansen kunnen ontstaan voor natuurinclusieve ondernemers. Lector is Daan Groot.

Bekijk het overzicht met alle groene lectoraten op Groen Kennisnet.