Lectoraat
Lectoraten van het groene onderwijs
Lectoren vervullen een brugfunctie tussen de praktijk en het onderwijs op hogescholen Ze geven leiding aan de uitvoering van praktijkgericht onderzoek door docenten en studenten met als doel innovaties in de beroepspraktijk te realiseren en het onderwijs te vernieuwen. Op deze pagina vind je een overzicht van alle 'groene' lectoraten, geordend van A-Z.
Lectoraat
Animal Assisted Interventions
Actuele ontwikkelingen, zoals de groei en de vraag naar Animal Assisted Interventions (AAI), onderstrepen het belang van een lectoraat, met als doel dat een One Health benadering (dierwelzijn en menswelzijn) een plaats krijgt in het Nederlands praktijkgericht onderzoek, onderwijs en zorgsysteem. Lector is Richard Griffioen.
Lectoraat
Bijengezondheid
Het lectoraat bijengezondheid zet zich in voor het welzijn van alle bijen; honingbijen, hommels, en solitaire bijen. In nationale en internationale samenwerkingsverbanden wordt onderzoek gedaan naar imkerpraktijk, de varroamijt en drachtplantaanbod. De verbindende rol tussen NGO’s, onderzoeksinstellingen, terreinbeherende instanties, imkerverenigingen en de agrarische sector staat hierbij centraal. Lector is Frens Pries.
Lectoraat
Biobased Proteins
Het lectoraat 'Biobased proteins' van Hogeschool Van Hall Larenstein wil nieuwe duurzame plantaardige productieketens ontwikkelen gericht op eiwit, geschikt voor dierlijke en menselijke consumptie. Het uiteindelijke doel is om lokale zelfvoorzienende eiwitketens te creëren. Lector is Eric de Bruin.
Lectoraat
Biodiversiteit in het landelijk gebied
Het lectoraat ‘Biodiversiteit in het landelijk gebied’ richt zich op huidige en toekomstige ontwikkelingen rond natuur, landschap en ecosysteemdiensten in, met name, het agrarisch cultuurlandschap. Deze ontwikkelingen worden beschouwd vanuit zowel ecologisch als sociaal-economisch perspectief. Zo proberen we in onderwijs, onderzoek en praktijk een brug te slaan tussen een biodivers platteland, een aantrekkelijke leefomgeving en een toekomstbestendige landbouw.
Lectoraat
Biomimicry
Het onderzoek in het lectoraat Biomimicry gaat over de vraag of biomimicry als innovatiemethode kan bijdragen aan duurzame oplossingen in productinnovatie, procesinnovatie en sociale innovatie en de toepassing in deze drie gebieden. Lector is Mauro Gallo.
Lectoraat
Bodem
Een vitale bodem is de basis voor ecologische stabiliteit en daarmee voor duurzame gewasproductie. Daarnaast draagt een vitale en vruchtbare bodem ook bij in de strijd tegen het broeikaseffect en de uitdaging om de groeiende wereldbevolking van voldoende en gezond voedsel te blijven voorzien, met behoud van het milieu en balans in ecosystemen.
Lectoraat
Circulair ondernemen in de Agri- en Food Business
Het lectoraat Circulair ondernemen in de Agri- en Food Business onderzoekt nieuwe teeltsystemen voor verzilte bodems. Lector is Eric de Bruin
Lectoraat
Circular Economy and Water Resources Management
Het lectoraat Circular Economy and Water Resources Management bij hogeschool Van Hall Larenstein houdt zich bezig met vraagstukken die te maken hebben met het duurzaam benutten van de delta en de daarbij horende ecosysteemdiensten. Lector is Toine Smits.
Lectoraat
Coastal & Marine Systems
Dit lectoraat richt zich op de uitdagingen en oplossingen in kust- en zeegebieden met een speciale focus op duurzaamheid, klimaatverandering, biodiversiteit en economische ontwikkelingen. Wij streven ernaar om samen met onderzoekers, studenten en partners innovatieve en praktijkgerichte antwoorden te vinden op de complexe vraagstukken die zich voordoen in deze dynamische omgevingen en tegelijkertijd inspelend op de effecten van klimaatverandering.
Lectoraat
Communicatie, Participatie & Sociaal-Ecologisch Leren (CoPSEL)
De huidige transities in antwoord op klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en grondstoffenschaarste vereisen gezamenlijke visies voor een duurzame toekomst. De onderzoeksgroep Communicatie, Participatie & Sociaal-Ecologisch Leren (CoPSEL) draagt bij aan collectieve transitieprocessen voor een duurzame toekomst door onderzoek naar processen van communicatie, participatie en sociaal-ecologisch leren in regionale, nationale en internationale contexten.
Lectoraat
Data Driven Smart Society
De hoeveelheid data in de wereld groeit razendsnel. Potentieel is dit een goudmijn aan informatie om de meest uiteenlopende maatschappelijke vraagstukken te helpen oplossen. Bijvoorbeeld om slimme, duurzame land- en tuinbouw mogelijk te maken, te werken aan preventie in de gezondheidszorg of toekomstbestendige steden te ontwerpen die onder meer slim omgaan met energie. Om dit te kunnen is data-analyse mét een kritische blik van professionals die met de data werken cruciaal. Het lectoraat Data Driven Smart Society van het Research & Innovation Centre Techniek en Informatica (RIC-TOI) concentreert zich vooral op data-analyse, en in het bijzonder praktijkgericht onderzoek naar artificial intelligence (AI) zoals neurale netwerken. Wat zijn de kansen en aandachtspunten om AI als sleuteltechnologie daadwerkelijk toe te passen? Binnen het Digital Rights Research Team werkt het lectoraat Data Driven Smart Society samen met medeoprichters en lectoren Wina Smeenk en Ben Wagner op digitaal verantwoorde samenleving.
Lectoraat
Design Methoden in Food
Het lectoraat Design Methoden in Food richt zich op onderzoek naar design-methoden die ervoor zorgen dat meer food-innovaties met succes de markt halen, want percentage succesvolle innovaties is nu te laag. Het lectoraat maakt daarbij zo veel mogelijk gebruik van nieuwe technologieën en nieuwe ingrediënten, zoals bv 3D food-printing en plantaardige reststromen. Lector is Antien Zuidberg.
Lectoraat
Designing of Future Green Cities
De Groene Stad heeft de toekomst. Op dit moment woont meer dan de helft van de wereldbevolking in steden, veelal in laaggelegen kustgebieden en delta’s. Dit aantal zal in de komende decennia verder toenemen. Bovendien drukt de dreigende klimaatcatastrofe de mensheid met de neus op het feit dat we ons anders zullen moeten verhouden tot de planeet. Steden staan immers voor grote uitdagingen om een gezonde en toekomstbestendige leefomgeving te bieden aan een groeiend aantal inwoners.
Lectoraat
Dier en Omgeving
Het lectoraat Dier en Omgeving komt voort uit de onderzoekslijnen van de lectoraten “Duurzame melkveehouderij” (2014-2023) en ‘Smart Animal Welfare Management’ (2022-2023). Het lectoraat wil de actuele maatschappelijke dynamiek benutten om zichtbaar verder te bouwen aan natuur- en klimaatinclusieve dierwaardige systemen met welzijn voor mens én dier. Uitgangspunt hierbij is het OneWelfare concept: een integrale interdisciplinaire aanpak waarmee we onze leefomgeving opnieuw vormgeven, waarbij mens, dier en natuur samen de ruimte delen en duurzaam interacteren. Hiermee creëert het lectoraat ook een nauwe verbinding met andere lectoraten waar duurzaamheid en natuurinclusiviteit centraal staan. Lector is Wiepk Voskamp, en de associate lectoren zijn Martijn Weterings en Marko Ruis.
Lectoraat
Duurzaam Bodembeheer Aeres Hogeschool
Het lectoraat Duurzaam Bodembeheer van Aeres Hogeschool in Dronten richt zich op een integrale aanpak van de bodem waarbij rekening wordt gehouden met de waarde van de bodem voor natuur, milieu, waterhuishouding, klimaat en welzijn van de mens. Lector is Dr. Gera van Os.
Lectoraat
Duurzaam Bodembeheer Van Hall Larenstein
Het lectoraat Duurzaam Bodembeheer van Hogeschool Van Hall Larenstein wil een bijdrage leveren aan het anders kijken naar en beheren van de bodem. Versterking van bodemkennis en -kunde is belangrijk. Daarnaast houdt het lectoraat zich bezig met met onderzoeksamen met docenten en studenten enmet onderzoekers en mensen uit de praktijk, zoals de leden van het Kennisconsortium Bodem. Lector is Emiel Elferink.
Lectoraat
Duurzaam Bosbeheer
Het Nederlandse bos heeft een grote hoeveelheid aan maatschappelijke functies. Het heeft echter in toenemende mate te lijden onder de gevolgen van klimaatverandering, vermesting, verzuring, verdroging en versnippering. In 2030 moet er ook nog eens 30.000 hectare aan bos in Nederland bij volgens Europese richtlijnen. Lector is Ute Sass-Klaassen.
Lectoraat
Duurzaam Landschapsbeheer
Lector en kenniskring van het lectoraat Duurzaam Landschapsbeheer werken samen met het werkveld aan toegepast onderzoek en onderwijsvernieuwing. Het thema hierbij is het versterken van de band tussen maatschappij en natuur, voornamelijk door het inzetten van natuurlijke oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Natuur is middel en doel tegelijk. Lector is Derk Jan Stobbelaar.
Lectoraat
Duurzaam Water in de Omgevingswet
Hogeschool Van Hall Larenstein werkt al vele jaren samen met het Waterschap Vallei en Veluwe. Door het lectoraat ‘Duurzaam water in de Omgevingswet’ van Paul van Eijk wordt deze samenwerking de komende jaren geïntensiveerd. Het bijzondere hierbij is dat lector Paul van Eijk bij Waterschap Vallei en Veluwe ook verantwoordelijk is voor het veranderprogramma Implementatie Omgevingswet.
Lectoraat
Duurzame Watersystemen
Voldoende en schoon zoetwater is van levensbelang. Toch is het niet vanzelfsprekend. Door intensivering landbouw, groei van bevolking en welvaart, neemt het gebruik van schoon zoetwater toe. Tegelijkertijd komen grond- en oppervlaktewater meer onder druk te staan van vervuiling, zoals nutriënten, gewasbeschermingsmiddelen, geneesmiddelen en andere microverontreinigingen. Bovendien leidt klimaatverandering tot een nieuwe dynamiek in verdamping en neerslag. Dit spanningsveld is het werkveld van het lectoraat Sustainable water systems. Lector is Peter van der Maas.
Lectoraat
Duurzame Zuivel- en Voedselverwerking
Het lectoraat Zuivelprocestechnologie wil de zuivelexpertise binnen onderwijs en onderzoek in Nederland versterken door toegepast onderzoek en de ontwikkeling van onderwijsmodules gericht op de versterking van de zuivelindustrie op de aspecten van kwaliteit, efficiency en duurzaamheid.
Lectoraat
Duurzame paardenhouderij en paardensport
Per 1 september 2022 geeft dr. Inga Wolframm invulling aan het lectoraat Duurzame paardenhouderij en paardensport. Met dit lectoraat wordt een brug geslagen tussen wetenschap en praktijk. Centraal staat de vraag hoe de paardensector duurzaam ingericht en toekomstbestendig gemaakt kan worden, met aandacht voor dier, mens en milieu.
Lectoraat
Duurzame pluimveehouderij in een circulaire bedrijfsvoering
Het optimaliseren van pluimveevoeding, met aandacht voor zowel diergezondheid als milieu; daar richt het lectoraat Duurzame pluimveehouderij in een circulaire bedrijfsvoering zich op. Aeres Hogeschool Dronten en Schothorst Feed Research werken binnen dit lectoraat nauw met elkaar samen.
Lectoraat
Ecologie IJsselmeergebied
Het lectoraat Ecologie IJsselmeergebied van Aeres hogeschool brengt de ecologische problemen en kansen in kaart in en rondom het IJsselmeer. Lector is Marcel van den Berg.
Lectoraat
Ecologisch Wijs: Insecten & Maatschappij
Veranderd landgebruik en klimaatverandering zetten de natuur onder druk en leiden steeds vaker tot maatschappelijke vraagstukken die om duurzame oplossingen vragen. Het lectoraat Ecologisch Wijs: Insecten & Maatschappij van Aeres Hogeschool wil via onderzoek naar insecten de verbanden tussen organismen en hun omgeving, en tussen mens, omgeving en natuur inzichtelijk maken. Lector is Jetske de Boer.
Lectoraat
Eiwittransitie
Het lectoraat eiwittransitie bij Hogeschool Van Hall Larenstein richt zich op de verduurzaming van de voedselketen door de ontwikkeling van plantaardig eiwitrijk voedsel. Lector is Martina Sura.
Lectoraat
Eiwittransitie in Voeding
Het lectoraat richt zich enerzijds op het gebruik van plantaardige en nieuwe eiwitbronnen als ingrediënt voor de voedselindustrie. Anderzijds ligt er een focus op de vraag hoe je als consument minder dierlijk eiwit kunt eten en welke producten we kunnen ontwikkelen om dat te stimuleren. Lector is Ingeborg Haagsma-Boels.
Lectoraat
Finance & Accountancy
De wereld verandert. Langzaam verdwijnen traditionele businessmodellen en zie je nieuwe modellen ontstaan, zoals leenauto’s, AirBnB, kleding ‘huren’ en Über. Nieuwe kansen en mogelijkheden die je dwingen tot andere manieren van financieren, samenwerking en eigenaarschap. Lector Hans Bossert wil het circulaire denken stimuleren en gaat op zoek naar de kansen die het biedt. Om ze te delen met het bedrijfsleven en het onderwijs.
Lectoraat
Future Food Systems
Het lectoraat richt zich op de verduurzaming van voedselketens in internationaal perspectief. De pijlers zijn duurzame ontwikkeling en internationale samenwerking in de food- en agrisector.
Lectoraat
Gebiedsgerichte transities naar kringlooplandbouw
Het lectoraat ‘Gebiedsgerichte transities naar kringlooplandbouw’ houdt zich bezig met de realisatie van kringlooplandbouw op bedrijfs- en gebiedsniveau. De landbouw staat voor belangrijke uitdagingen: vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en stikstofverbindingen, herstel van de (bodem)biodiversiteit en waterkwaliteit en –beschikbaarheid. Randvoorwaarden daarbij zijn verdienvermogen, voedselzekerheid, volksgezondheid, landschappelijke kwaliteit en maatschappelijke waardering. Dit antwoord vereist nieuwe bedrijfs-en verdienmodellen, organisatievormen en regels, oftewel: systeemveranderingen.
Lectoraat
Gebouwde omgeving
We hebben allemaal belang bij de gebouwde omgeving. Hoe we hier wonen, werken en recreëren heeft direct invloed op het leven van ons en van anderen. We hebben dan ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de uitdagingen voor de gebouwde omgeving samen vorm te geven. Sterker nog, juist door gezamenlijk te werken aan duurzaamheid, leefbaarheid, veerkracht en toekomstbestendigheid komen we tot betere, breed gedragen oplossingen
Lectoraat
Grasland en Beweiding
Het lectoraat Beweiding van Aeres Hogeschool in Dronten heeft er aan bijgedragen dat beweiding weer veel meer in beeld is gekomen binnen de Nederlandse melkveehouderij, en in het bijzonder binnen het groene onderwijs in Nederland. Maar beweiding is slechts een van de aspecten van grasland.
Lectoraat
Green Biotechnology
Het lectoraat Green Biotechnology doet praktijkgericht onderzoek naar nieuwe moleculaire veredelingstechnieken en versterkt zo de duurzame concurrentiepositie van de zaadtechnologie- en de plantenverdelingssector.
Lectoraat
Grenspraktijken van opleiders en onderzoekers
Lector Niek van den Berg van Aeres Hogeschool doet onderzoek naar Grenspraktijken van opleiders en onderzoekers. Het lectoraat richt zich op de vraag hoe opleiders en onderzoekers samenwerken aan praktijkvraagstukken rond leren en ontwikkelen.
Lectoraat
Groene Gezondheid
Het lectoraat werkt aan kennisontwikkeling en kennisverspreiding rond het verhogen van groente- en fruitconsumptie en wil zo bijdragen aan de vitaliteit van de tuinbouwsector, de werkgelegenheid voor HAS-studenten, de gezondheid van Nederlandse consumenten en de duurzaamheid van de Nederlandse samenleving.
Lectoraat
Groene en Vitale Stad
Steeds meer mensen leven in de steden, ze bewegen minder, eten minder gezond en hebben vaker te maken met chronische ziektes, al dan niet gerelateerd aan overgewicht of obesitas. De woondichtheid in de steden neemt toe en dit gaat nogal eens ten koste van het groen. Terwijl uit steeds meer studies blijkt dat natuur en groene stroken en veldjes in de stad een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid en het welzijn van mensen. Maar groen is ook belangrijk voor het opvangen van klimaatproblemen en minder natuur en groen in de stad schaadt de biodiversiteit. Dit lectoraat maakt zich sterk voor groene, gezonde en duurzame wijken.
Lectoraat
Health & Food
Binnen de onderzoekslijn Health & Food van het Research and Innovation Centre Agri, Food & Life Sciences zoomen we in op de vraag hoe we voeding en concepten rondom voeding zodanig kunnen veranderen dat ze bijdragen aan de gezondheid van consumenten en de duurzaamheid van de voedselketen zodat mensen op een gelukkige wijze oud kunnen worden.
Lectoraat
Healthy Farming
Het lectoraat Healthy Farming richt zich op het aanzwengelen van de dialoog tussen markt, onderzoeker en consument met als doel een nieuwe stap te zetten in de veehouderij van de toekomst.
Lectoraat
Healthy Food & Nutrition
Healthy Food & Nutrition komt niet met het nieuwste dieet of de nieuwe schijf van vijf, maar richt zich letterlijk op de fysieke kant van voeding: hoe maak je met gezonde ingrediënten lekkere voeding, die er ook nog eens goed uitziet en een fijne bite heeft. Actuele en interessante vragen die centraal staan binnen het lectoraat Healthy Food & Nutrition.
Lectoraat
Human-Animal Interactions
Het lectoraat Human-Animal Interactions wil een bijdrage leveren aan het waarborgen van dierenwelzijn van dieren die ingezet worden bij dierondersteunde activiteiten en therapieën, bij surveillance en opsporing, in de sport en recreatie en in de fokkerij.
Lectoraat
Inclusief Natuurbeheer
Door klimaatverandering, vervuiling en overexploitatie staan tropische bossen en koraalriffen onder druk. Dat bedreigt de biodiversiteit en de bestaanszekerheid van Inheemse Volkeren en lokale gemeenschappen. Het lectoraat Inclusief Natuurbeheer doet daarom praktijkgericht onderzoek naar natuurbescherming, milieurechtvaardigheid en armoedebestrijding. Lector is Jan van der Ploeg.
Lectoraat
Innovatie & Groenstedelijke Ruimte
De groenstedelijke ruimte is een onmisbare schakel om de stad toekomstbestendig te maken voor klimaatverandering en in te spelen op de veranderende behoefte van mensen. Het lectoraat speelt hier op in door een verkennende rol te spelen bij het ontwerpen en monitoren van experimentele gebiedsontwikkelingen en het innoveren van bijbehorende governance arrangementen.
Lectoraat
Innovatieve Biomonitoring
Het lectoraat Innovatieve Biomonitoring heeft tot doel om biodiversiteit in beeld te brengen en over de tijd te monitoren, gebruikmakend van innovatieve technieken die toepasbaar gemaakt worden voor vragen uit de praktijk. Op deze manier draagt het lectoraat bij aan het behoud en de bescherming van biodiversiteit.
Lectoraat
Integrale Voedsel- en Productieketens
Het lectoraat Integrale Voedsel- en Productieketens wil de vele ontwikkelingen binnen de agri- en foodbusiness rondom ketensamenwerking en ketenmanagement onderzoeken. Keteninterventiestrategieën centraal staan en helpt bedrijven in binnen- en buitenland hun ketens in te richten op een duurzame manier.
Lectoraat
Klimaatrobuuste Landschappen
Het lectoraat ‘Klimaatrobuuste Landschappen: verbinden van landbouw en natuur’ met lector Dr. Ellen Weerman richt zich op de vraag op welke wijze we een klimaatrobuust landschap - een landschap dat is opgewassen tegen veranderende neerslagpatronen, meer piekbuien en droge periodes - kunnen realiseren.
Lectoraat
Lectoraten Dairy
Melk en zuivelproducten vormen een essentieel onderdeel in het leven van een toenemend aantal mensen. Voor baby’s is er de zuigelingenvoeding, bijna iedereen drinkt een glas melk bij het ontbijt of de lunch en wie neemt er niet een lekkere bak yoghurt of vla na het avondeten?
Lectoraat
Levende Teeltsystemen
Er worden steeds meer eisen gesteld aan de tuinbouwsector. Dit komt door een opeenstapeling van maatschappelijke, ecologische en politieke crisissen. De uitdagingen waar de tuinbouw voor staat, nemen daardoor flink toe. Maar de kansen en mogelijkheden door toegenomen kennis en technologische ontwikkelingen groeien ook.
Lectoraat
Management of Forested Landscapes
Het lectoraat Management of Forested Landscapes zet zich in voor het vergroenen van landschappen door het ontwikkelen van klimaat vriendelijk ecosysteembeheer in deltagebieden en hun toeleverende systemen. We werken toe naar een groen landschap waar het beheer en de verrijking van ecosysteemdiensten hand in hand kan gaan met de economische oogst voor mensen.
Lectoraat
Management van Rundergezondheid
Gezonde koeien vormen de basis voor een duurzame veehouderij en werkbare kringlooplandbouw. Diergezondheid en dierwelzijn vormen niet voor niets een belangrijke schakel binnen de sector. Met het lectoraat Management van Rundergezondheid spelen Aeres Hogeschool Dronten en GD in op ontwikkelingen in de Nederlandse rundveehouderij.
Lectoraat
Marine Management and Conservation
De onderzoeksgroep Marine Management and Conservation (MMC) verbindt de opleiding Kust- en Zeemanagement met praktijkvragen van het werkveld middels toekomst- en praktijkgerichte onderzoeksprojecten en opdrachten: studenten en onderzoekers werken mee aan het oplossen van vraagstukken in de praktijk voor en in samenwerking met stakeholders.
Lectoraat
Meten is weten: gezond oppervlaktewater door innovaties in monitoring, modellering en maatregelen
Het lectoraat ‘Meten is weten’ van Aeres Hogeschool houdt zich bezig met waterkwaliteitsvraagstukken in en buiten de stad. Blijft er voldoende goed water beschikbaar? Hoe kun je blijven zorgen voor een goede waterkwaliteit? Het lectoraat wil handvatten aanreiken om antwoorden te geven op die vragen.
Lectoraat
Milieu-impact van Circulaire Agro-Foodketens
Het lectoraat Milieu-Impact van Circulaire Agro-Foodketens is een associate lectoraat gelinkt aan het lectoraat Duurzame Agribusiness in Metropolitane Gebieden. Het doel van het associate lectoraat is om inzicht te geven in de milieu-impact van agro- en foodketens die op circulaire wijze willen gaan produceren.
Lectoraat
Nature-based River Management
Het lectoraat Nature-based River Management onderzoekt het beheer van de rivieren in Nederland, en hoe de kracht van de natuur daarbij effectief benut kan worden. Lector is Jantsje van Loon-Steensma.
Lectoraat
Oil Palm and Tropical Forests
Het lectoraat Oil Palm en Tropical Forests richt zich op het duurzaam gebruik van ecosysteemdiensten geleverd door gebieden in tropische regenwouden. Daarbij houdt zij zich enerzijds bezig met ecologische duurzaamheid van oliepalmplantages en anderzijds met duurzaam gebruik van tropische regenwoud gebieden, inclusief strategieën om ontbossing te controleren en te voorkomen.
Lectoraat
Omgevingsinclusief ondernemen
Landbouw is een integraal deel van onze samenleving. Het is zo integraal dat wij als samenleving die landbouw eigenlijk als vanzelfsprekend zien. Het lectoraat Omgevingsinclusief Ondernemen wil studenten bewust maken van de breedte aan mogelijkheden die de agrarische sector biedt en de persoonlijke keuzes ze daarbij moeten maken.
Lectoraat
Organic matter for soil fertility and functionality
Het associate lectoraat Organic matter for soil fertility and functionality is gericht op een alternatieve klimaatbestendige landbeheerstrategie ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en verhoging van de functionaliteit en veerkracht van landbouwbodems, met speciale aandacht voor veengronden.
Lectoraat
Precisielandbouw & Smart Farming
De snelle technologische vooruitgang biedt kansen voor precisielandbouw. Maar de ontwikkelingen gaan ook gepaard met een (groeiend) gebrek aan integratie tussen disciplines. En juist die integratie is nodig om de kansen te benutten en integraal in te passen in de bedrijfsvoering.
Lectoraat
Precision Livestock Farming
Het lectoraat Precision Livestock Farming heeft als doel efficiënter en slimmer te boeren (smart farming) en preciezer te kunnen sturen in de bedrijfsvoering met behulp van data.
Lectoraat
Professionele identiteit en organisatieontwikkeling
Leren en ontwikkelen zijn kernprocessen in ons leven. In het lectoraat professionele identiteit en organisatieontwikkeling gaat het er om professionele identiteit en daarmee samenhangende thema’s te doorgronden om zo een handelingsrepertoire te ontwikkelen. Professionals en organisaties kunnen daarmee in de ontstane dynamiek die identiteit vormgeven en zo bijdragen aan veerkracht, wijsheid, zelfsturing en excellentie.
Lectoraat
Regenerative Food Systems
Het associate lectoraat Regenerative Food Systems onderzoekt (lokale) agroecologische productie van voedselketens die voldoende en gezond voedsel leveren. Door te onderzoeken wat de economische en ecologische impact is van regeneratieve voedselystemen ten opzichte van de conventionele landbouw, kan meer worden gezegd over de potentiële bijdrage aan duurzaamheidsdoelstellingen, verdienvermogen en reducties in negatieve milieu-impact op verschillende schaalniveaus.
Lectoraat
Responsief Onderwijs
Wat kan het onderwijs betekenen voor en bijdragen aan transities in het groene domein, gericht op het wereldvoedselvraagstuk en een duurzame economie? Oplossingen hiervoor vereisen andere productiemethoden en grondstoffengebruik. Ze vragen om anders organiseren en andere businessmodellen. En vooral om leren om te gaan met andersoortige oplossingen voor hedendaagse vraagstukken. Dat vraagt dus ook om ander onderwijs. Het lectoraat onderzoekt hoe het onderwijs de student moet uitrusten om toekomstige, vaak ill defined, complexe vraagstukken aan te kunnen. Over welk instrumentarium moet de toekomstige professional beschikken?
Lectoraat
Robotica
Het lectoraat Robotica van het Research & Innovation Centre Techniek en Informatica (RIC-TOI) richt zich op innovatieve, praktische en betaalbare toepassingen van robots als bijdrage aan een duurzame leefomgeving en veerkrachtige samenleving. Lector is Cock Heemskerk.
Lectoraat
Sociale innovaties in het groene domein
Het lectoraat richt zich op transformatieve sociale innovaties (TSI) op het gebied van landbouw, natuur, water en voedsel. Het lectoraat richt zich op vijf thema’s: duurzame en natuurinclusieve landbouw, korte en duurzame voedselketen, eiwittransitie, circulaire economie en gesloten kringloop en op strategisch omgevingsmanagement.
Lectoraat
Stedelijke Voedselvraagstukken
Door de jaren heen is ons voedselsysteem geïndustrialiseerd geraakt. Dit heeft zijn positieve kanten, maar ook negatieve effecten op het milieu, de leefomgeving en onze gezondheid. Bekende effecten op het milieu zijn ontbossing, uitputting van de bodem en waterschaarste. Het aantal mensen dat lijdt aan overgewicht en gerelateerde ziektes groeit, en ons voedsel komt vaak van ver. Maar voedsel kan ook verbinden: niet alleen met anderen - wanneer mensen gezamenlijk van een maaltijd genieten - maar ook met het land van herkomst of juist met de directe omgeving, het landschap, en degene die ons voedsel produceert.
Lectoraat
Sustainable Business Innovations
Bij het lectoraat Sustainable Business Innovations van het kenniscentrum Business, Finance and Law draait het allemaal om de overgang van een lineaire naar een circulaire economie. Deze transitie is onvermijdelijk en draagt bij aan echte duurzame ontwikkeling. Onze missie? Bedrijven helpen deze transitie te omarmen door samen met hen nieuwe en verbeterde duurzame verdienmodellen te ontwikkelen.
Lectoraat
Veiligheid in de voedselketen
Dit associate lectoraat richt zich op onderzoek naar de veiligheid, kwaliteit en integriteit van voedsel in de gehele keten, van teelt tot verwerking, distributie en consumptie. Het lot van de stoffen in de (circulaire) voedselketen wordt onderzocht en mogelijke gezondheidsrisico’s, en risicomitigatie strategieën worden vastgesteld. Daarnaast is er onderzoek naar de productintegriteit (voedselfraude) van voedsel. Lector is Marije Strikwold.
Lectoraat
Verdienvermogen voor natuurinclusieve landbouw
Het lectoraat ‘Verdienvermogen voor Natuurinclusieve Landbouw’ richt zich op de vraag hoe er in een ander samenspel tussen boeren, maatschappij en overheid nieuwe kansen kunnen ontstaan voor natuurinclusieve ondernemers. Lector is Daan Groot.
Lectoraat
Voeding en Gezondheid
Gezondheidsinnovatie in de voedingsmiddelensector staat centraal in het lectoraat Voeding en Gezondheid. Het lectoraat richt zich op vier verschillende thema's: gezonde productsamenstelling, voeding voor doelgroepen, gezondheidsgericht informatie en gezondheid in de voedingsmiddelensector.
Lectoraat
Voedselproductie in een circulaire economie
Het doel van het lectoraat Voedselproductie in een Circulaire Economie is bedrijven in de agrofoodsector in staat te stellen te produceren met een minimale belasting van het milieu en een zo efficiënt mogelijk gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Dit gebeurt voornamelijk door het sluiten van kringlopen en het verduurzamen van productieprocessen.
Lectoraat
Watertechnologie
Het gezamelijke Van Hall Larenstein/NHL Stenden lectoraat Watertechnologie is een kenniscentrum dat particuliere initiatieven ondersteunt door het bieden van hoogwaardige onderzoeksmogelijkheden en -expertise binnen het hoger beroepsonderwijs. Denk hierbij aan waterbehandeling, afvalwaterzuivering, het opwekken van energie uit water en de detectie van kleine deeltjes.
Lectoraat