Nieuws
Belangrijke groene verkiezingsthema’s 2023
Samenvatting
Onderwerp
verkiezingen
Interessant voor
de groene sector
De Tweede Kamerverkiezingen vinden plaats op 22 november 2023. In de debatten voorafgaand, komen belangrijke thema’s voorbij zoals klimaat, water, stikstof of landbouw en de toekomst ervan. Groen Kennisnet volgt onderzoek over deze thema’s op de voet.
Normaal gesproken vinden de verkiezingen elke vier jaar plaats, maar door het vallen van het kabinet in juli 2023 zijn er opnieuw verkiezingen. De partijen gaan in debat om te laten horen hoe zij over belangrijke thema’s denken. Groen Kennisnet verzamelt informatie om iedereen uit de groene sector te voorzien van kennis over verkiezingsthema’s.
Thema’s die een belangrijke rol spelen
- Het landbouwakkoord, dat nu een conceptakkoord wordt genoemd, biedt mogelijk inspiratie voor het nieuw te vormen kabinet. Ook de 6 dilemma’s van WUR geven stof tot nadenken.
- Het dossier stikstof geeft inzicht in wat stikstof is en waarom het een belangrijk thema is in de verduurzaming van de landbouwsector.
- Ook water is een thema dat de komende jaren uitgelicht gaat worden. De KNMI-Klimaatscenario’s geven aan dat het weer gaat veranderen. Waarin de twee varianten ‘nat en droog’ extremer gaan worden.
- Droogte is moeilijk te voorspellen, maar de gevolgen kunnen groot zijn. In het dossier droogte lees je hier alles over en wat dat betekent voor Nederland.
- Is er nog perspectief voor de Nederlandse boer? Het dossier boeren met toekomst in de regio geeft uitleg en mogelijkheden over gebiedsgerichte regelingen en geeft toegang tot de belangrijkste achtergrondinformatie.
- De wolf in Nederland is wettelijk beschermd dankzij de Europese Habitatrichtlijn. De wettelijke bescherming van de wolf is een taak van de Rijksoverheid. De uitvoering van het natuurbeleid ligt grotendeels bij de provincies.
- Wereldwijd trekken steeds meer mensen van het platteland naar stedelijke gebieden. Ook in ons land dijen steden verder uit wat veelal ten koste gaat van de groene buffers in en om de stad. Ruimtegebrek dwingt Nederland ertoe om landschapsfuncties meer en meer met elkaar te integreren. Lees hierover in het dossier de groene stad.
Debatten gestart
- LTO Nederland en Nieuwe Oogst organiseerden op 18 oktober 2023 een landbouwdebat met als onderwerp perspectief voor de land- en tuinbouw. In het debat komen de verschillende partijen aan het woord.
Het Grote Landbouwdebat 2023
Bron: Nieuwe Oogst
- Een week voor de Tweede Kamerverkiezingen gaan de leiders van de politieke partijen live voor de camera met elkaar in debat over kwesties in de land- en tuinbouw. In het Boerderij Verkiezingsdebat strijden acht politieke partijen over essentiële vraagstukken die boeren en tuinders bezighouden.
- Woensdag 1 november houdt opinieweekblad EW zijn eerste EW Klimaattop. De vier grootste uitstoters van Nederland presenteren hun plannen.
- NWO organiseert op 9 november een verkiezingsdebat over kennis, onderzoek en innovatie. Tijdens het debat gaan o.a. Lisa Westerveld (GroenLinks/PvdA), Mona Keijzer (BBB), Jan Paternotte (D66) en Christianne van der Wal (VVD) met elkaar in gesprek.
- In Het Jonge Boeren Verkiezingsdebat 2023 op maandag 20 november staat de toekomst van de agrarische sector en de positie van jonge agrariërs centraal.
Het Jonge Boeren Verkiezingsdebat 2023
Bron: Nieuwe Oogst
- Op 3 november organiseren Dierenbescherming, Dierencoalitie en het Centre for Sustainable Animal Stewardship ‘Het DierenDebat’. Thema's zoals de wolf, dierwaardige veehouderij en huisdieren kwamen aan bod.