Nieuws

Productiewaarde tuinbouw daalde 3 procent

Bron foto: industryview (iStock)
Samenvatting
  • Onderwerp
    groenten, bloemen, planten, fruit
  • Interessant voor
    tuinders
Bekijk de bronnen
De productiewaarde van de tuinbouw daalde in 2022 met 3 procent tot ongeveer 12,2 mld. euro. Bij zowel groente als bij bloemen en planten was er in 2022 een daling van de productie. Dit heeft in de glastuinbouw alles te maken met de sterk gestegen energiekosten als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Bij verse groente nam de totale productiewaarde met 8,5% toe. Er is wel een lager aanbod geraamd, maar de gemiddelde prijs komt in 2022 14,5% hoger uit. De totale productiewaarde van fruit vertoont een daling (-5,5%). Dit komt door een lagere productie (-1%) en een lagere prijs (-4,5%). Dat staat in het rapport de Staat van Landbouw, Natuur en Voedsel; editie 2023.

In het rapport Staat van Landbouw, Natuur en Voedsel: editie 2023 beantwoorden Wageningen University & Research (WUR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de vraag: Hoe staat de groene sector ervoor in 2023? Daaruit blijkt dat de toegevoegde waarde van het totale Nederlandse agrocomplex in 2021 circa 57 mld. euro bedraagt. De werkgelegenheid groeide tot 600.000 arbeidsjaren in 2021. Het akkerbouwcomplex is met een toegevoegde waarde van ruim 28 mld. euro in 2021 opnieuw het grootst binnen het totale agrocomplex.  

Lees meer over de voornaamste ontwikkelingen in de groene sector in het 176-pagina’s tellend rapport. Er is ook een nieuwe website waar de relevante data over landbouw, natuur en voedsel te vinden zijn.  

Meer over de staat van landbouw, natuur en voeding

(10)
Bijna vijf op de tien boeren halen inkomsten uit verbreding Nederlanders kopen minder voedsel met keurmerk door prijsstijgingen Productiewaarde tuinbouw daalde 3 procent Forse groei areaal graan en consumptieaardappelen Groei biologisch landbouwareaal zet door Lichte uitbreiding areaal onder glas, stabilisatie aantal bedrijven Groot deel van waterlichamen bereikbaar voor vissen in 2027 Weidegang lijkt te stabiliseren Weidevogelbeheer populairste vorm van agrarisch natuurbeheer Afname verkoop en gebruik antibiotica