Nieuws

Open lesmateriaal IVN: van zaaien tot oogsten

IVN Natuureducatie heeft lessen ontworpen die kinderen laten zien waar hun eten vandaan komt. Hiervoor zijn gratis lessen beschikbaar die het hele proces van zaaien tot oogsten behandelen. De lessen zijn geschikt voor kinderen uit groep 4, 5 en 6.

Aanvullend op deze film heeft IVN lesmateriaal ontwikkeld. Deze lessen zijn beschikbaar via de website van IVN. Na inloggen kom je bij het gratis lespakket. Dit pakket bestaat uit zes lessen die elk bestaan uit een werkblad. Dit werkblad begeleidt je door de les heen met behulp van video’s, opdrachten en achtergrondinformatie. De lessen kunnen afzonderlijk of als reeks worden gebruikt.

Van zaden tot oogsten

De eerste twee lessen gaan over zaden. Leerlingen leren wat zaden zijn, hoe ze eruitzien en wanneer zaden het beste groeien. In les 3 wordt dieper ingegaan op het bodemleven en waarom compost belangrijk is. Les 4 gaat over welke dieren er leven in de moestuin en hoe je deze dieren herkent. Les 5 bespreekt de samenwerking tussen planten en dieren. Les 6 gaat over de eetbare delen van planten. Na afloop van deze les kunnen de kinderen eetbare onderdelen van planten herkennen.

Film 'de schooltuin'

In de film 'de schooltuin' gaat een groep kinderen een jaar lang aan de slag met het verbouwen van hun eigen groenten en bloemen. Het doel van de film is door de ogen van kinderen te laten zien waar hun eten vandaan komt. Vanaf 8 oktober 2020 draait de film in de bioscopen en filmhuizen. Voor meer informatie kun je terecht op de website van EMS. Er is al een trailer van de film:

Bron foto: Shutterstock