Practoraat
Practoraten van het groene onderwijs
Een practoraat is een kennisplatform en bestaat uit een hoofdonderzoeker (practor) en een kenniskring, waarin studenten, docenten en specialisten uit de praktijk samenwerken om praktijkonderzoek te doen naar innovatie en verbeteringen in het mbo-onderwijs. De kracht van practoraten is het versterken van de verbinding tussen praktijk, onderzoek en onderwijs.
Practoraat
Practoraat Circulaire AgriBusiness
Het Practoraat vormt een scharnier tussen onderwijs en de onderwijsbehoeften vanuit de Greenports Aalsmeer, Duin- en Bollenstreek en Boskoop. De kern van het Practoraat omvat het vertalen van de onderwijsbehoeften zowel intern als extern, gerelateerd aan de tuinbouwsector in de Greenports Aalsmeer, Duin- en Bollenstreek en Boskoop voor up-to-date, innovatief en aantrekkelijk onderwijs.
Practoraat
Practoraat Circulaire Kas & Tuinbouw innovatie
Ted Duijvestijn, practor Circulaire Kas & Tuinbouw Innovatie, is onder nemer pur sang. Voor hem ligt de kracht van zijn practoraat precies in dat ondernemerschap. Partijen bij elkaar brengen, de vraag uit de sector articuleren en een innovatieve mindset van studenten bevorderen: dat zijn de speerpunten van zijn practoraat.
Practoraat
Practoraat Circulaire Maneges & Hippische Innovaties
Het Practoraat Circulaire Maneges & Hippische Innovaties is het Lentiz Practoraat voor de paardensport. Samen met paardensportlegende IJsbrand Chardon is Alain Broft Practor. Chardon is het inspirerende boegbeeld vanuit de sector, Broft geeft invulling aan de onderzoeksopdracht van het Practoraat. Broft is daarnaast manager innovatie bij EquInnoLab. en neemt zijn wetenschappers mee in de ondersteuning in het uitvoeren van het onderzoek.
Practoraat
Practoraat Circulaire voedselsystemen
Het practoraat Circulaire Voedselsystemen voert praktijkonderzoek uit in samenwerking met het bedrijfsleven, waaronder agrarische bedrijven. Binnen dit practoraat werken mbo-studenten van de teelt- en veehouderijsector aan innovaties binnen de bio-circulaire economie.
Practoraat
Practoraat Dierenwelzijn en -gezondheid
Het practoraat dierenwelzijn en -gezondheid is per 1 september 2021 opgericht en kent als standplaats Aeres mbo Barneveld. Naast de practor bestaat het practoraat uit meerdere docent-onderzoekers vanuit de verschillende ‘dier’ mbo onderwijsteams en locaties.
Practoraat
Practoraat Duurzaam bodembeheer
De bodem is de basis waarop we staan, bouwen en verbouwen, in zowel stedelijk als landelijk gebied, voor landbouw, natuur, en meer. De bodem biedt diverse diensten, zoals voedselproductie, waterberging en recreatie. Een gezonde bodem is van levensbelang, maar staat onder druk. Duurzaam bodembeheer is cruciaal om de vitaliteit te behouden.
Practoraat
Practoraat Eiwittransitie
Met ingang van 1 mei 2023 is Miriam Quataert, Senior-Onderzoeker en Expertiseleider Product Fysica en Applicatie bij Wageningen Food & Biobased Research (WFBR), benoemd tot practor Eiwittransitie bij SVO vakopleiding food.
Practoraat
Practoraat Food, Health & Technology
Sinds 2020 is Petra Kuiper als practor Food, Health & Technology verbonden aan de Food Innovation Academy en Lentiz | LIFE College. Daarmee is ze de spil in een netwerk van bedrijven, docent-onderzoekers en mbo-studenten binnen de foodsector, op een plek waar theorie en praktijk samenkomen. Haar grootste uitdagingen: de agenda van de sector scherpstellen en onderzoekend leren verankeren in het onderwijs.
Practoraat
Practoraat Food, Innovation & Concepts
In 2015 benaderde het bestuur van Mondriaan Pierre Wind met de vraag hoe hij stond tegenover de mogelijkheid van een Practoraat. Na zich verdiept te hebben in informatie over Practoraten raakte Wind “reuze enthousiast”. Van meet af aan was duidelijk, dat de excellente student centraal zou staan in het Practoraat.
Practoraat
Practoraat Gezond water voor mens, dier en natuur
Het nieuwe practoraat ‘Gezond water voor mens, dier en natuur’ start op 1 september en biedt mbo-studenten een waardevolle leeromgeving waarin zij hun onderzoeksvaardigheden kunnen aanscherpen.
Practoraat
Practoraat Groene leefbare stad
Klimaatverandering, toenemende verstedelijking en achteruitgang van biodiversiteit vragen om een andere inrichting van het stedelijk gebied. Er komt meer aandacht voor groen, blauw, biodiversiteit en circulariteit. Als gevolg daarvan ontstaat een andere vraag op de groene arbeidsmarkt. Het Practoraat Groene leefbare stad speelt in op die veranderde groene arbeidsmarkt en heeft als doel studenten, docenten en professionals voor te bereiden op deze ontwikkelingen. Het practoraat bestaat uit practor Heidi Kamerling samen met drie docent-onderzoekers.
Practoraat
Practoraat Innovaties in de duurzame voedselketen
In het practoraat Innovaties in de duurzame voedselketen onderzoeken docenten, het werkveld en studenten hoe we de voedselketen kunnen verduurzamen. Practor is Lars Vierbergen.
Practoraat
Practoraat Kringlooplandbouw
Het practoraat Kringlooplandbouw werkt aan het verhelderen van wat kringlooplandbouw is. Binnen het onderwijs maar ook zeker daarbuiten is dat nog zeer nodig. Kringlooplandbouw wordt sterk ingevuld vanuit het beeld van akkerbouw en veehouderij die met elkaar samenwerken in de vorm van producten uitruil. Dat is slechts een klein stukje van de kringlooplandbouw. In de huidige tijd betekent kringlooplandbouw het inrichten van een circulair voedselsysteem. Naast het hoofdthema stoffenkringloop richt het practoraat zich op de invloed van energie en klimaat vanuit de koolstofkringloop. De energiebeschikbaarheid neemt af, fossiele reserves zijn al niet meer inzetbaar omdat daarmee de CO2 doelstellingen, maar vervanging is er nog niet. Het practoraat mengt zich stevig in het publieke debat over de toekomst van het voedselsysteem. Practor is Ruud Hendriks.
Practoraat
Practoraat Natuurinclusieve landbouw
Het practoraat Natuurinclusieve landbouw maakt connectie tussen natuurinclusieve voedselproductie- en landschapsbeheer en een onderwijs daarop toegespitst. Dit onderwijs focust op het zien, creëren en uitvoeren van kansen in voedselproductie en landschapsbeheer.
Practoraat
Practoraat Ondernemend leren met en van de SDG’s in het mbo
Noorderpoort en Terra starten samen het practoraat ‘Ondernemend Leren met en van de SDG’s’. Hierin werken voor het eerst meerdere mbo’s samen aan het toepassen en inbedden van de duurzame werelddoelen (SDG’s) in het onderwijs in Noord-Nederland.
Practoraat
Practoraat Regeneratief (rent)meesterschap
Terra richt een nieuw practoraat op: Regeneratief (rent)meesterschap. De komende tijd worden de voorbereidingen getroffen en samenwerkingspartners gezocht.
Practoraat
Practoraat Visserij Innovatie en Ondernemerschap
Nederland kent een rijke maritieme historie waarbij visserij altijd een belangrijk heeft gespeeld tot op de dag van vandaag. Veel Nederlandse spreekwoorden komen voort uit onze rijke maritieme- en visserijcultuur als waterland. De haring die we vandaag als Hollandse Nieuwe kennen werd duur betaald tijdens oorlogen op zee.
Practoraat
Practoraat Water
Door onder andere de klimaatverandering komen er vele uitdagingen op Zeeland af. Scalda speelt graag een rol in het aangaan van deze uitdagingen. Medio 2022 heeft Scalda het practoraat ‘Water’ in het leven geroepen. Practor is Marco Lengton.
Practoraat