Nieuws

Kennis over eetbare bloemen beschikbaar

In een Vlaams onderzoeksproject over eetbare bloemen is veel kennis ontwikkeld over verschillende aspecten, van teelt, gewasbescherming en oogst tot vermarkting en afzet. Zeven infofiches ontsluiten de kennis.

Eetbare bloemen als goudsbloem, oostindische kers of borage worden soms gebruikt door verschillende koks. Sommige telers zijn er al een tijdje mee bezig, maar de aanpak zou professioneler kunnen. Daarom startte het Vlaamse Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting Biologische Teelt (CCBT) in 2015 een project 'Eetbare bloemen: sierlijk en smakelijk!'

Project

Doel van het project was het potentieel van de eetbare sierteelt verder uit te bouwen tot een professionele, duurzame en milieuvriendelijke teelt. Op 22 september werd het project afgesloten met een netwerkbijeenkomst. In het verslag 'Netwerkmoment rond eetbare bloemen trekt veel geïnteresseerden' meldt het CCBT dat er veel kennis is ontwikkeld.

Novel foods

Regelgeving is een knelpunt bij de vermarkting van eetbare bloemen. Want eetbare bloemen vallen onder de zogenaamde 'Novel foods'. Dat zijn voedingsmiddelen of voedingsingrediënten die voor 15 mei 1997 binnen de EU niet of nauwelijks gebruikt werden voor menselijke consumptie. Het gebruik in voeding of de vermarkting van 'Novel foods' is verboden tenzij je duidelijk kunt maken dat er een geldige gebruiksgeschiedenis is. Om hierin vooruitgang te boeken, is het belangrijk kennis te bundelen, meldt het CCBT.

Kennis

In het project is veel kennis verzameld. Over teelt van eetbare bloemen bijvoorbeeld of gewasbescherming. Bewaring van eetbare bloemen is lastig. De bloemen zijn zeer kwetsbaar. Ze verliezen snel vocht. Het beste kun je eetbare bloemen bewaren bij een temperatuur tussen de 2 en 7°C.

Tijdens de netwerkbijeenkomst vertelden verschillende ondernemers hoe zijn hun producten vermarkten. Vooral professionele koks hebben interesse chefs voor eetbare bloemen, is te lezen in het verslag, maar ook hobbykoks en particulieren tonen interesse. Voor chef-koks heeft Yo de Beuele, bedrijfsleidster van het bedrijf Duizendblad een eetbare-bloemenkalender ontwikkeld. Het aanbod is immers sterk seizoensgebonden.

De verschillende infofiches zijn vrij beschikbaar.

(Bron foto: Pixabay)